Blogg

Det blev en uppdatering

Skrev för ett par dagar sedan  att det inte skulle bli någon uppdatering innan Yra hade blivit röntgad, något som jag trodde kunde ske nu på måndag den 3:e.  Men med snack hos veterinären så tyckte Joanna att vi skulle vänta tills den 10:e för att kunna räkna valpar, men vänta tills den 10:e går ju inte eftersom det då bara är ca 10 dagar kvar och man får inte åka bil med en dräktig tik de 2 sista veckorna så det får bli senast den 6:e och klart jag hoppas att vi ska kunna räkna valpar även då för visst är därför jag röntgar denna gång.

Men en vikt kan ni få och idag vägde Yra 18,2 kg


6:e veckan

Idag är det 6 veckor sedan första parningen och Yra blir bara tjockare och tjockare. Hon kommer fortfarande upp i vår höga säng om hon tar sats utefrån hallen. Men hon vill inte ligga kvar hela natten utan efter någon timme så blir det korgen vid min säng.

När det vankas mat så skulle man inte kunna tro att hon känner sig tung för då hoppar och skuttar hon på bakbenen för att få maten i skålen så fort som möjligt.

 

Idag är det 43 dagar sedan första parningen så någon dag under nästa vecka blir det att jag åker och röntgar henne, visst är jag nyfiken på hur många det kan vara, men mest gör jag detta för att vara säker när hon börjar föda.

Blir nog igen mer uppdatering här innan röntgen.

 


Tjuvaktiga ra

Varje morgon får alltid våra hundar äggskalen som blir efter våra 3 morgonägg. Lasse brukar stå vi diskbänken och skala äggen och så kastar han skalen på golvet och alla får ta det som de hinner med. Men nu är det ju så att den hungrigaste av alla är Yra och hon hade ingen lust denna dag att dela med sig utan hoppar i stället upp mot Lasse och tar hela ägget ur hans hand och så var detta ägg borta, snabbt och gott tyckte Yra.


Bara dag 38

Skrev häromdagen att Yra inte hade ökat ett gram, men att det visade sig när jag läste på att det brukar det inte göra förrän efter dag 42, så jag hade ju bestämt mig för att vänta tills denna dag med vägning för att jag inte skulle bli så besviken.

Men så i morse när hon skulle hoppa upp i sängen som vanligt så syntes det att hon nu var lite tyngre och fick ta i på ett annat sätt så jag tänkte hjälpa henne och jisses så tung hon kändes.

Så fast det är 4-5 dagar kvar tills den rätta dagen så kunde jag inte låta bli att väga henne och nu jäklar börjar det hända saker. Yra är en ganska stor tik med massor av muskler som väger en del och hennes vikt har legat på ca 14,9-15,7 under de senaste året. När hon vägde som mest var i våras då hon var så skendräktig att hon nästan inte orkade något.

Fick genom att dra in på mat henne att gå ner ca 6 hg och det är där hon nu har legat tills idag då jag ställde denna lilla koloss på vågen och den visad 17,1 kg.  

20181123_120833

Ville helst att hon skulle ha lagt sig på rygg, men Z kunde inte låta bli henne så fort jag skulle ta en bild så det fick bli när hon ligger på sidan och då kan man ju inte se hennes mage.

Jag vill ju helst inte att hon ska bli för tjock så hon får svårt att föda, men jag kan inte heller dra in på maten för hon är hungrig för jämnan.

 


Kollade stamtavlorna

Efter att jag har fått en del förfrågningar på denna väntande kull om vad det kan bli för färger satte jag mig ner i dag på morgonen och kollade igenom båda hundarnas stamtavlor i 6 led bakåt för att se vad det har funnits för färger.

Nu finns det ju mer eller mindre av vissa färger, men de huvudsakliga som det funnits mest av är blueroan och orangeroan.

I Messis (pappan) led finns det VSR, SV, Blr, Sobel, S, R, och Orr.

I Yras (mamman) led finns det Orr, Blr, SV, SR och Svart.

Så summan av kardemumman säger att det i stort sett kan bli en hel del färger i denna kommande kull och även i bästa fall (för de som väntar) roan.


Hungrig

Vecka 5 och dag 35 från första parningen.

 

Efter att Yra har i stort sett matvägrat i nästan en vecka (om hon inte bara fått något som passar henne) så har nu aptiten kommit tillbaka och hon verkar hungrig för jämnan.

Varje gång jag ska gå ut genom dörren och ta med mig någon eller några hundar så springer Yra tillbaka in i köket och "säger" jag är så hungrig. 

Passade på att väga henne men hon har inte ökat ett gram sedan parningen (eller så har hon gått ner och nu upp igen). Tyckte att detta verkade underligt så jag gick in och läste lite på nätet gällande viktuppgången och ser att innan dag 42 så brukar man inte se någon viktuppgång och det innebär att jag får vänta tills nästa tisdag eller torsdag innan jag kan förvänta mig någon ändring.

Men nog syns det att hon har ändrat sig i kroppen, är mycket (eller i alla fall synligt) bredare över ryggen.. 

Visst är jag nyfiken och nästan varje dag tänker jag att kanske ska jag ta ett utraljud på henne, men känner samtidigt att det är väl bättre att inte stressa henne med en massa onödiga veterinärbesök.

Förr låg hon ju alltid i vår säng och även nu hoppar hon upp i den när vi ska gå och lägga oss, men efter någon timme så går hon ner och lägger sig i sin korg i stället.  Kanske tycker hon att det blir för varmt, eller så är det bara en idé som hon har börjat med.

Återkommer om en vecka

 


4 veckor

I dag är det 4 veckor sedan andra parningen och Yras tuttar blir bara mer och mer rosa.

Hon är som vanligt den lydiga och medgörliga lilla tjej och när jag säger att "får matte titta på magen" så hoppar hon direkt upp i sängen och lägger sig och visar sin mage.

Tror att hon njuter av IMG_20181115_081057att få visa upp sig.IMG_20181115_081010och är man så här duktig så vet hon att det alltid blir något extra gott.

Yra har i dagarna fått för sig att hon inte ska äta sin mat på morgonen, men om jag lägger i något annat som är gott så äter hon i alla fall upp detta.. hon får även muschbullar och dessa äter hon med förtjusning så jag är inte rädd att hon ska svälta i alla fall.

Yras mormor Lycka var precis lika dan när hon var dräktig med sin första kull och det enda som hon verkligen åt var kokt torsk och det resulterade i 10 starka fina valpar och en av dem är vår nu 12,5 åriga Nemo.

 


Z första utställning

Så var äntligen dagen då lilla  Z skulle få visa upp sig i ringen.

Det var en stor utställning med över 400 hundar som kallas för Mårtenutställningen och den är bara för valpar och veteraner.

Så vi hade med oss Z som för dagen var 4 månader och 4 dagar och så vår 10 åriga Qling och 11,5 åriga Olga.

154193604689615419360458221541944667679

Det blev en lång dag för en liten 4 månaders valp och till slut somnande hon i mattes famn.

Z skötte sig fint och visst fanns det myror i kroppen på henne, men en valp ska få vara glad och sprallig och hon var så duktig och fin att hon blev 2:a av 4 valpar fast hon var mellan 1,5 till 2 månader yngre än de andra.

Vår Olga vann sin klass där de även där var 4 tikar och Qling som var ensam i sin klass fick Hp och fick gå mot vår Olga och idag var det Qling som tog hem Bir:et.

Han blev sedan även BIS 2:A i en stor klass.

Så dagen var bra och nu satsar vi på Z nästa utställning som är den 1 december.

 

 


Allhelgonahelgen

Så var vi inne i november och även en helg med en massa måsten, men ganska så trevliga.

Lilla Z fick följa med till Hässelby kyrkogård och besöka "farfar" och Elsie.

IMG_20181103_125927

Sen blev det en tur till Vällingby för att besöka vår dotter Åsa. Vår Z var med hos henne och fick ett ben att ligga och gnaga på.. Måste säga att jag är ganska så stolt över henne för hon gör inget väsen av sig när vi är borta någonstans

 _DSC8699

I morse klockan 5 satte sig Yra upp i sängen och började ulka, hon verkligen mådde illa men kräktes inte utan det var bara ett jobbigt illanmående.  Klart att jag tyckte synd om henne, men samtidigt fick det mig att börja hoppas att detta betyder att hon kanske är med valpar denna gång. Det var 19 dagar sedan första parningen så det kan ju stämma.

IMG_20181031_083310

Att Yra är annorlunda syns på hennes stil att sova och det gör hon mycket mer än vanligt.

Men när hon leker så märks det inget av hennes trötthet.

Längtar och hoppas att snart kunna berätta vem den snygga och helt underbara hane är som blir pappa till dessa valpar.

Bloggerska - Exempel

_DSC6324 - kopia (3)

 

 

 

Blogghistorik

«november 2018»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
Ölandsommar 6/7-24/8 2023
Anaplasma
Betalning
Nya valpar efter Zlatan
Nu är det 2023
Året är snart slut
4 jobbiga månader
Januari 2022
Julen är över
Valptiden över

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari